Tandartsen combinatie

Drugs gebruiken: slecht voor je gebit?

Geplaatst op

Er zijn een aantal genotsmiddelen die een slechte invloed hebben op de staat van je gebit. Van roken, koffie en frisdrank weten we al dat ze niet goed zijn voor je tanden en kiezen. Alleen hoe zit het bijvoorbeeld met het gebruiken van drugs, aangezien steeds meer jongeren en studenten drugs gebruiken. Hebben drugs ook een slechte invloed op je gebit en mondgezondheid of is dit niet het geval? In deze blog vertellen we je meer over de effecten van een aantal drugs op je gebit.

Cannabis

Cannabis is de meest gebruikte drug onder studenten. Bij het roken van een joint kun je een behoorlijk droge mond krijgen. Een droge mond kan weer leiden tot gaatjes en tandvleesproblemen, wat het gebruiken van cannabis dus slecht maakt voor de staat van je gebit. Daarnaast zorgt de rook van een joint net als bij sigaretten voor een grotere kans op het ontstaan van mondkanker.

Cocaïne

Veel studenten gebruiken cocaïne. Dit heeft ermee te maken dat cocaïne de volgende dag geen kater veroorzaakt, waardoor studenten weer fris en fruitig in de schoolbanken kunnen kruipen of aan de studie kunnen. Ondanks dat deze drug veelal gesnoven wordt, komt er ook een gedeelte van de drug uiteindelijk in de mond terecht. De combinatie van cocaïne en speeksel veroorzaakt een zure oplossing die niet goed is voor het tandglazuur. Verder gaan sommige mensen ook tandenknarsen van cocaïne, waardoor de tanden beschadigen.

XTC/MDMA

Op festivals slikken studenten regelmatig nog wel eens een XTC pilletje. Alhoewel XTC steeds minder gebruikt wordt, heeft het dezelfde slechte effecten voor je gebit. Tandenknarsen is iets dat bij het slikken van een pilletje ook veel voorkomt. Het tandglazuur raakt hierdoor beschadigd. Daarnaast wordt er na het gebruiken minder speeksel aangemaakt, waardoor bacteriën de kans krijgen om de tanden in het gebit aan te tasten.

Drugs hebben net als veel andere genotsmiddelen een slechte invloed op het gebit. Het is niet zo dat drugs het gebit direct aantasten. Wel komt tandenknarsen regelmatig voor en wordt er minder speeksel aangemaakt. Deze beide gevolgen zijn slecht voor het gebit.

Studenten tandarts

Ben je geïnteresseerd in het maken van een afspraak bij een studenten tandarts? Neem dan contact op en maak direct een afspraak! Het voordeel van Studentist is dat de praktijken zich in het centrum bevinden, je er voor spoed direct terecht kunt en er de laagste tarieven gelden.

Gerelateerde berichten

Het voordeel van een onzichtbare beugel

We nemen je in deze blog mee naar de ideale wereld van de onzichtbare beugel, want een beugel is niet leuk, maar scheve tanden nog minder. Het is...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat de gezondheidstrends zijn in de dentale wereld. Blijf ons zeker volgen!

Contactgegevens

Via info @ tandartsencombinatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden