Tandartsen combinatie

Tandheelkundige zorg bij ouderen

Geplaatst op

Het bereiken van een hogere leeftijd brengt veel senioren in gevaar voor een aantal orale gezondheidsproblemen. In deze blog willen we graag de diverse klachten benoemen die kunnen optreden op latere leeftijd. Nota bene dat dit artikel enkel als doel heeft om informatie te delen. Bij twijfel over de gezondheid van je gebit en tanden, dien je altijd contact op te nemen met je tandarts. Onderstaand vind je de meest voorkomende tandheelkundige klachten bij ouderen.

Donkere tanden

Veroorzaakt, tot op zekere hoogte, door veranderingen in het tandbeen – het botachtige weefsel dat ten grondslag ligt aan het tandglazuur – en door een levensduur van het consumeren van voedsel en dranken die vlekken veroorzaken. Ook veroorzaakt door het uitdunnen van de buitenste glazuurlaag die het donkerder geleerde tandbeen laat doorschijnen. Een donkere tand of kies kan een teken zijn van een ernstiger probleem en moet door je tandarts worden gecontroleerd.

Droge mond

Veroorzaakt door een verminderde speekselstroom, die het gevolg kan zijn van kankerbehandelingen die gebruik maken van bestraling van het hoofd en de nek, maar ook van bepaalde ziekten, zoals het syndroom van Sjögren en medicijnklachten. Veel medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken.

Verminderde smaak. Terwijl het ouder worden afbreuk doet aan het smaakgevoel, kunnen ook ziekten, medicijnen en gebitsprothesen bijdragen aan dit zintuiglijke verlies.

Wortelverval

Dit wordt veroorzaakt door blootstelling van de tandwortel aan rotting veroorzakende zuren. De tandwortels komen bloot te liggen als het tandvlees zich terugtrekt uit de tand. De wortels hebben geen glazuur om ze te beschermen en zijn vatbaarder voor tandbederf dan het kroongedeelte van de tand.

Tandvleesaandoeningen

Veroorzaakt door tandplak en verergerd door voedselresten in de tanden, gebruik van tabaksproducten, slecht passende bruggen en kunstgebitten, slechte voeding en bepaalde ziekten, zoals bloedarmoede, kanker en diabetes, is dit vaak een probleem voor oudere volwassenen.

Tandverlies. Tandvleesaandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van tandverlies.

Oneffenheden in het kaakbeen . Dit wordt veroorzaakt door het verlies van tanden en dan niet vervangen van ontbrekende tanden. Hierdoor kan de rest van de tanden afdrijven en verschuiven naar open ruimtes.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat de gezondheidstrends zijn in de dentale wereld. Blijf ons zeker volgen!

Contactgegevens

Via info @ tandartsencombinatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden