Tandartsen combinatie

Tandheelkunde voor senioren: gezond ouder worden

Geplaatst op

Het kan frustrerend zijn om je gezondheid te zien veranderen als je ouder wordt, toch zijn een slechte mondgezondheid en tandverlies te voorkomen. Mondgezondheid is op oudere leeftijd net zo belangrijk en hangt samen met je algehele gezondheid en welzijn.

 

Tandvleesaandoeningen

Een schokkend percentage van de volwassenen ouder dan 65 jaar heeft een tandvleesaandoening. Dit is de belangrijkste oorzaak van tandverlies bij senioren. Tandvleesaandoeningen zijn de manier waarop je lichaam probeert ziektekiemen te doden die het tandvleesweefsel infecteren en ontsteken.

 

Verlies van tanden

Nadat je melktanden zijn uitgevallen, krijg je slechts één volwassen gebit dat de rest van je leven meegaat. Het voorkomen van tandvleesaandoeningen en mondkanker vergroot de kansen om je natuurlijke tanden zo lang mogelijk te behouden. Je wilt je tanden niet verliezen – en dat hoeft ook niet.

 

Zelfs met de meest toegewijde mondhygiëne is tandverlies heel gewoon en niets om je voor te schamen. De mogelijkheden om tanden te vervangen zijn sterk verbeterd met de huidige vooruitgang in de restauratieve tandheelkunde. Bruggen, gebitsprothesen of implantaten kunnen je glimlach weer volledig maken.  Deze tandheelkundige verbeteringen moeten op dezelfde manier worden gereinigd en verzorgd als je natuurlijke gebit.

 

Mondkanker

Mensen ouder dan 40 jaar hebben een veel groter risico op het ontwikkelen van mondkanker. Twee keer per jaar naar de tandarts gaan is zeer nuttig voor het opsporen van vroege tekenen hiervan. Voorkom mondkanker door te stoppen met roken en alcohol. Deze stoffen zijn niet gezond voor de cellen in je mond (of een ander deel van je lichaam).

 

Droge mond

Diabetes en sommige medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken (xerostomie). Speeksel is erg belangrijk om je mond gezond en functionerend te houden. Een droge mond komt vaak voor en kan leiden tot meer tandbederf. Vraag je tandarts om advies als je vaak een droge mond hebt.

 

Complicaties

Een slechte mondhygiëne kan het risico op hart- en vaatziekten en diabetes verhogen. Je tandarts geeft om je algehele gezondheid en kan je helpen met een plan om je algemene gezondheid en welzijn te verbeteren. Zorg ervoor dat je al je zorgen over je gezondheid deelt wanneer je de tandarts bezoekt.

 

Voor een deskundige tandarts in Amsterdam en omgeving adviseren wij Dental Factory. Doordat verschillende specialisten onder één dak werken ben je verzekerd van goede mondzorg.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat de gezondheidstrends zijn in de dentale wereld. Blijf ons zeker volgen!

Contactgegevens

Via info @ tandartsencombinatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden