De praktijk is geopend op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 21.30 uur.

050-3181381 tot 14.00 uur

Heresingel 30
9711 EV Groningen

Voorkom gaatjes en tandvleesproblemen 

Op, rond en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak.
Deze tandplak moet regelmatig worden weggehaald, anders kunnen de bacteriën die in de tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Je gebit onderhouden heeft dus een tweeledig doel:

  1. Het voorkomen of het tegengaan van gaatjes; dit geldt vooral voor jonge mensen.
  2. Het voorkomen of het helpen genezen van tandvleesproblemen; met name bij mensen boven de 25. Vaak zijn tandvleesproblemen zowel bij professie als consument een ondergeschoven kindje, maar ze zijn toch bij niet jeugdigen de belangrijkste hoofdoorzaken van gebitsverlies.


Hoe onderhoud je je gebit

  • Met een tandenborstel en dan bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Daarmee maak je de buitenkanten van je tanden en kiezen schoon. Dagelijks 1 of 2 maal is voldoende.
  • Met een goede tandpasta die fluor bevat, bv. Elmex en Sensodyne. Voor wat extra fluor of bij gevoelige tandhalzen kunt u ook nog Elmex Gelée toepassen.
  • Met floss, stokers of spiraalborsteltjes afhankelijk van de grootte van de ruimtes tussen je tanden en kiezen. Daarmee maak je de voor- en achterzijde van de tanden en kiezen schoon, hetgeen bijna nog belangrijker is dan de buitenkanten. In tegenstelling wat menigeen denkt kom je daar met je tandenborstel echt niet. Dagelijks 1 tot 3 maal toepassen.
  • De werking van mondspoelmiddelen is slechts beperkt. Deze vervangen niet het borstelen, flossen of stokeren.

(Onze preventie-assistenten kunnen al uw vragen over dit onderwerp beantwoorden en zonodig één en ander demonstreren).

De Tandenborstel

Vroeger werd standaard met een handtandenborstel gepoetst. Het gebruik van de elektrische borstel bood weinig extra's. Het motortje was vaak zwak en de beweging van de borstel was verkeerd.

Tegenwoordig bereik je met de roterende borstels resultaten die je met de hand amper kunt bereiken. De beweging van de borstelkop is intensiever, sneller en ook nog veiliger voor je tandvlees en je tanden en kiezen. Twee minuten elektrisch poetsen komt ongeveer overeen met een kwartier handmatig poetsen. Neem de moeite om over te stappen op een elektrische borstel. Uw gebit zal u dankbaar zijn!

Er zijn twee merken elektrische tandenborstels die we van harte kunnen aanbevelen en die overal verkrijgbaar zijn: De Oral-B Tandenborstels van Braun en De Sonicare van Philips.

 

 

Tandenpasta

Over tandenpasta kun je veel schrijven, maar weinig daarvan zal enige meerwaarde aan deze site geven.

In het kort gezegd komt het hierop neer dat u een tandenpasta koopt die u lekker vindt en die fluor bevat. Vele toevoegingen die door de fabrikant als belangrijk worden verkocht hebben in de praktijk weinig of geen effect.

Wel is belangrijk hoe u uw tandenpasta gebruikt. Doe slechts een halve centimeter op uw tandenborstel en poets hiermee ongeveer 2 minuten uw tanden als u electrisch poets, of 15 minuten als u met de hand poetst. Met de tandpasta in de mond gebruikt u uw floss, stokers of spiraalborsteltjes. Daarna spuwt u de tandenpasta uit, opdat de fluor nog enige tijd heeft om in het tandweefsel te trekken. Spoel nooit na met water!

 


Dental Floss

De vlakken van de tanden en kiezen die tegen elkaar liggen, worden de approximale vlakken genoemd. Met een tandenborstel is het moeilijk om deze approximale vlakken goed schoon te maken. Gelukkig bestaan hiervoor verschillende hulpmiddelen, zoals floss, tandenstokers en ragertjes.

Als de ruimten tussen de tanden en kiezen zeer smal zijn, dan is flossdraad, ook wel tandzijde genoemd, hiervoor het meest geschikt. Het gebruik van tandzijde vergt vooral in het begin nogal wat tijd en moeite. Floss is te koop in verschillende soorten en dikten en met en zonder waslaagje. Vraag je ons welke floss het meest geschikt is!

Probeer elke dag de floss te gebruiken! We proberen u daarbij te helpen met de volgende instructies: Klik hier om hierover te lezen

 

Tandenstokers

Als je jong bent en de ruimtes tussen de tanden en kiezen nog krap zijn, gebruik je tandzijde, maar bij het ouder worden krijg je grotere tussenruimten en dan kun je beter tandenstokers gebruiken. Tandenstokers zijn in vele afmetingen en vormen te verkrijgen. Let er echter wel op dat je de juiste tandenstoker kiest, namelijk een driehoekig houten stokje met twee lange zijden en een korte.

Het bovenste stokje op de tekening geeft de juiste vorm aan. Een tandenstoker heeft nog twee voordelen. Je werkt er makkelijker en sneller mee dan met tandzijde, en de kans dat je je tandvlees beschadigt is kleiner. Vooral als je weinig tijd hebt grijp je sneller naar een stoker dan naar tandzijde. (Tip: poets en stoker je tanden onder de douche; één van de weinige rust-momenten op een dag).

Neem de moeite om je het juiste gebruik van de tandenstoker eigen te maken. Niet zoals velen denken en doen, even met het puntje van de stoker tussen de tanden aaien, maar geconcentreerd met forse kracht en met een groot deel van de stoker tussen de tanden heen en weer gaan.

Het  juiste gebruik van de tandenstokerZie nevenstaande tekening van het Ivoren kruis voor de juiste stand van de stoker en vergeet niet dat de smalle platte zijde altijd naar het tandvlees moet zijn gericht; bij de onderkaak dus naar onder gericht en bij de bovenkaak naar boven. Misschien bloedt het tandvlees in het begin wat meer dan je lief is, maar dat verschijnsel verdwijnt na een paar dagen oefenen. Dat het tandvlees bloedt is te wijten aan te veel bacteriën tussen de tanden en kiezen die het tandvlees laten ontsteken. Het Ivoren Kruis heeft een app ontwikkeld, die gratis te downloaden is en waarin alle instructies staan toegelicht 

Tip: maak van te voren de tandenstoker even nat. Het stokertje breekt dan minder snel en het is zachter voor het tandvlees.

Ragers

Zodra tandenstokers erg gemakkelijk door de tussenruimten zijn heen te schuiven wordt het tijd het stokeren te combineren met flossen (tijdrovend) of naar een groter instrument te zoeken, omdat anders de tussenruimte niet voldoende kan worden gereinigd. Dat grotere instrument zou in dit geval het spiraalborsteltje kunnen zijn. Ook deze borsteltjes kunt u in vele vormen en afmetingen verkrijgen.

Een te kleine reingt te weinig en een te grote rager beschadigt tanden en tandvlees. Het is dus zaak de juiste afmeting te kiezen. Na het gebruik kunt u de rager afspoelen en weer gebruiken. De wijze van gebruiken is dezelfde als bij de tandenstoker. Wilt u er meer over weten, klik dan hier.

 

Slechte adem (Halitose)

Als slechte adem een van de problemen is waar u mee worstelt, dan verhelpt een juiste opvolging van bovenstaande adviezen vaak het gehele probleem. Vooral een slechte conditie van het tandvlees kan een onaangename ademgeur veroorzaken. Soms kunnen er veel bacteriën op de tong achterblijven die dit veroorzaken. Bij de drogist kunt u zogenaamde tongschrapers verkrijgen die veel nuttig werk leveren vooral in combinatie met veel spoelen van de mond. Klik ook eens hierop voor meer informatie.

Toch kan het voorkomen dat ondanks alle monhygiëne maatregelen de slechte adem niet verdwijnt. Denk dan ook eens aan de conditie van bijvoorbeeld de amandelen of de maag. Hiervoor dient u uw arts te raadplegen.