Tandartsen combinatie

Heeft een tandartsbehandeling onder narcose nadelen?

Geplaatst op

In Nederland en over de gehele wereld zijn er nog steeds een hoop mensen die een hekel hebben aan of zelfs angst voor de tandarts. Deze angst maakt het soms lastig om de juiste tandzorg te krijgen. Voor zwaardere behandelingen zoals een wortelkanaalbehandeling of het verwijderen van meerdere verstandskiezen biedt een narcose tandarts uitkomst. Het is voor sommige mensen echter nog niet duidelijk of aan een dergelijke behandeling nadelen kleven. In deze blog behandelen we de mogelijke nadelen.

Wat is een narcosebehandeling precies?

Op het moment dat patiënten een extreme vorm van tandartsangst hebben kan er gekozen worden voor een behandeling onder lichte narcose. Over het algemeen wordt bedoeld met lichte narcose dat je niet meer bij bewustzijn bent gedurende de behandeling, door de toediening van bepaalde verdovingsmiddelen. Deze middelen worden altijd toegediend door een gecertificeerde anesthesist. Er zijn een aantal verschillende vormen van narcose:

  • De lichtste vorm van verdoving waarbij je lachgas inademt. Hierbij ben je niet volledig buiten bewustzijn, maar voel je niets van de behandeling.
  • Verdoving door middel van een pil. Bij een gemiddelde dosis raak je niet volledig buiten bewustzijn, al is het wel mogelijk om dit te realiseren door een hogere dosis. Het ontwaken uit een dergelijke narcose is vaak al mogelijk door het licht door elkaar schudden van de patiënt.
  • Verdoving door middel van een infuus. Er wordt in dat gevoel vloeibare verdovingsmiddelen geïnjecteerd. Dit werkt relatief snel en je bent in een diepe slaap.
  • Diepe narcose. Je krijgt medicatie waarbij je helemaal buiten bewustzijn raakt. Het ontwaken uit de narcose kan alleen als de effecten zijn uitgewerkt of wanneer er speciale medicatie toegediend wordt om de effecten om terug te draaien.

Mogelijke nadelen en risico’s van een narcose

Ten eerste is het goed om te weten dat niet iedereen hetzelfde reageert op de verdovende middelen. Sommige personen hebben veel meer medicatie nodig om buiten bewustzijn te raken dan anderen. Daarbij kan het zijn dat sommige mensen niet buiten bewustzijn raken, maar ook niets meer voelen tijdens de behandeling

Indien je teveel medicatie toegediend krijgt kan dit ademhalingsproblemen en bloeddrukproblemen veroorzaken. Het is daarom ook een vereiste dat er altijd een gecertificeerde anesthesist aanwezig is om de lichaamsfuncties te monitoren.

Ter afsluiting is het aan te raden om in overleg te gaan welke vorm van verdoving het beste is. Als je bijvoorbeeld zware slaapapneu hebt wordt het eigenlijk altijd afgeraden.

Over ons

We nemen graag met je door wat de gezondheidstrends zijn in de dentale wereld. Blijf ons zeker volgen!

Contactgegevens

Via info @ tandartsencombinatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden