De praktijk is geopend op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 21.30 uur.

050-3181381 tot 14.00 uur

Heresingel 30
9711 EV Groningen

(front) Kronen van Keramiek, duurzaam en gezond

Al onze (front)kronen worden gemaakt van keramiek (gemodificeerd veldspaatporselein), een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam wordt verdragen en heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van de tand. Onze kronen zijn uiterst slijtvast en er is geen verschil in uitzetting bij warmte en koude, zodat dat geen invloed op elkaar heeft. Doordat er geen metaal zit in keramiek kent men ook niet het probleem van metaaloxiden in de mond en van hinderlijke elektrische spanningen, dat je wel aantreft tussen bijvoorbeeld een gouden kroon en een er naastgelegen amalgaamvulling. Metaalvrije restauraties, dat is iets waar men steeds meer naar streeft.

1. Wat is een kroon?

Een kroon is als het ware een kapje, dat precies over de hele tand heen past, waarbij zowel de voor-, boven-, achter- als zijkanten van de tand zijn beslepen. Rechts ziet men een nieuwe kroon en links de oude. Overigens, de blauwe rand onder het tandvlees die u bij de oude (porselein op metaal) kroon op de foto ziet zult u bij volledige keramische kronen niet weer terugzien. Ook later niet.

voor    na

 

 

 

 
 

 

 2. Wanneer moet er een kroon geplaatst worden?

Vanwege verschillende redenen kan een kroon nodig of gewenst zijn:

  • De tand is zodanig beschadigd of kapot (door gaatjes of bijvoorbeeld door een ongeval), dat dit door een simpele vulling niet meer hersteld kan worden
  • U wilt graag een mooi gevormd gebit/tanden of bijvoorbeeld geen grote oude (lelijk gekleurde) vullingen meer zien. Deze cosmetische wensen kunt u uitstekend met een kroon laten realiseren.
  • Wanneer u een of meerdere tanden mist, dan kan dat met behulp van een implantaat en vervolgens een kroon worden 'gerestaureerd'.

3. Hoe lang gaat een kroon mee?

In de litteratuur wordt standaard een periode van 10 jaar aangehouden dat een kroon mee moet gaan. In onze praktijk hebben we de ervaring dat kronen veel langer mee gaan, vaak wel meer dan 30 jaar. Aangezien tandarts Geertsema al meer dan 30 jaar veel ervaring heeft met keramische restauraties kan de duurzaamheid hiervan vrij nauwkeurig worden gemeten. Hieronder ziet u een casus waarbij de 4 frontkronen al meer dan 10 jaar in de mond aanwezig zijn zonder dat er gebreken of verkleuringen te constateren zijn.

voorna

 

 

 

 

 

4. Welke procedure wordt bij het maken van kronen toegepast?

In onze praktijk wordt bij een kroon een beetje van de tand of kies afgeslepen; bij een kroon een ietsje meer dan bij een facing.

Van de afgeslepen tand of kies, stomp genaamd wordt een afdruk gemaakt. Vroeger werd standaard een afdruk met een afdruklepel en afdrukpasta gemaakt (het zogenaamde happen).

Tegenwoordig wordt steeds vaker een digitale afdruk gemaakt. We gebruiken in onze praktijk de Lava COS scanner van de 3M-Company om deze afdruk te maken. Zie ook het interview van de praktijkhouder met 3M-ESPE Nederland over onze ervaringen met deze scanner.

Vervolgens gaat de afdruk naar ons tandtechnisch laboratorium (zie de uiterst informatieve video) die tevens de patiënt uitnodigt voor het bepalen van de kleur en ongeveer 2 weken later voor het individualiseren van de kroon of facing. Dezelfde dag nog zetten we de kronen vast in de mond.

voorna