De praktijk is geopend op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 21.30 uur.

050-3181381 tot 14.00 uur

Heresingel 30
9711 EV Groningen

Facings van keramiek, duurzaam en gezond

Al onze facings worden gemaakt van keramiek (gemodificeerd veldspaatporselein), een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam wordt verdragen en heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van de tand. Beide materialen zijn uiterst slijtvast en er is geen verschil in uitzetting bij warmte en koude, zodat dat geen invloed op elkaar heeft. Doordat er geen metaal in keramiek zit, kent men ook niet het probleem van metaaloxiden in de mond en van hinderlijke elektrische spanningen. Metaalvrije restauraties, dat is iets waar men steeds meer naar streeft.

1. Wat is een facing?

Een facing is oorspronkelijk een dun plaatje keramiek dat op een tand of kies wordt geplakt met de bedoeling de tand of kies een fraaier uiterlijk te geven. Soms wordt het keramische plaatje op een onbeslepen element geplakt, maar meestal moet vanwege de vorm het element een beetje worden beslepen. Soms alleen de voorkant maar vaak ook iets van de bovenkant en de zijkanten. Bij de patiënt hieronder is aan alle zijden wat weggeslepen.

voor na

 

 

 

 

 2. Wanneer moet er een facing geplaatst worden?

Wanneer je een vreemd gevormde tand hebt, van nature of bijvoorbeeld door een ongeval, of een tand hebt met een afwijkende kleur, dan kan een facing je gebit mooier maken. Al onze facings worden gemaakt van keramiek (gemodificeerd veldspaatporselein) en daardoor heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van je gebit.

3. Moet bij een facing veel van de tand worden afgeslepen?

Afhankelijk van de situatie moet er veel of weinig van de tand worden afgeslepen. Gemiddeld wordt er van de te behandelen tand 0,8 millimeter van de voorzijde en de zijkanten weggeslepen en 1,5 millimeter van de snijkant. Van de tanden die u hieronder ziet is niets weggeslepen en zijn de facings op de onbeslepen tanden geplakt.

voor na

 

 

 

 


3. Risico's van en nadelen aan een facing?

Doordat een facing niet de gehele tand of kies omvat, zit het niet vaster aan het element dan de lijm waarmee deze is vastgeplakt aan het element, sterk is. Bij een goede bevestiging betekent dit dat men er voor jaren plezier aan heeft tenzij er extra belasting plaatsvindt door bijvoorbeeld knarsetanden. Knarsetanders pikken we in het algemeen snel uit vanwege de slijtfacetten op andere elementen, maar helaas niet altijd; deze laatste groep loopt het risico dat de facing loslaat of afknapt. Ook het doorbijten van naaigaren etc. brengt de nodige risico's met zich mee, doordat op een klein vlak enorme krachten worden losgelaten.

voor na

 

 

 

 

 

5. Hoe lang gaat een facing mee?

In de litteratuur wordt standaard een periode van 10 jaar aangehouden dat facing mee moet gaan. In onze praktijk hebben we de ervaring dat facings veel langer mee gaan, vaak wel meer dan 30 jaar. Aangezien tandarts Geertsema al meer dan 30 jaar veel ervaring heeft met keramische restauraties kan de duurzaamheid hiervan vrij nauwkeurig worden gemeten.  


6. Welke procedure wordt bij het maken van facings toegepast?

Van de afgeslepen tand of kies, stomp genaamd wordt een afdruk gemaakt. Vroeger werd standaard een afdruk met een afdruklepel en afdrukpasta gemaakt (het zogenaamde happen).

Tegenwoordig wordt steeds vaker een digitale afdruk gemaakt. We gebruiken in onze praktijk de Lava COS scanner van de 3M-Company om deze afdruk te maken. Zie ook het interview van de praktijkhouder met 3M-ESPE Nederland over onze ervaringen met deze scanner.

Vervolgens gaat de afdruk naar ons tandtechnisch laboratorium die tevens de patiënt uitnodigt voor het bepalen van de kleur en ongeveer 2 weken later voor het individualiseren van de facing. Dezelfde dag nog zetten we de facings vast in de mond. Bekijk de onderstaande uiterst informatie video!