Tandartsen combinatie

Alles wat je moet weten over je verstandskiezen

Geplaatst op

Verstandskiezen je weet dat je ze ooit – als ze doorgroeien – kunt krijgen, maar waarom moet je volgens de tandarts je verstandskiezen vaak weg laten halen?  Kunnen ze niet gewoon lekker blijven zitten? Scheelt weer een hoop pijn en ellende voor vele mensen. Bij een bezoek aan de tandarts, bijvoorbeeld Tandarts Rotterdam Zuid controleren ze je gebit op gaatjes, tandplak, tandsteen en kijken ze naar de staat van je verstandskiezen. Een keer in de zoveel tijd maakt de tandarts een röntgenfoto van je gebit om onder andere naar je verstandskiezen te kijken. 

Ontbrekende kiezen

Door de jaren heen krijg je kindertanden en kiezen en vervolgens volwassen tanden en kiezen. Vaak ben je al op jonge leeftijd al klaar met het wisselen van de tanden en kiezen. Toch is er een kies die langer op zich laat wachten, namelijk de verstandskies. Verstandskiezen – je krijgt er 4 – zijn eigenlijk je sterkste en breedste kiezen, die voedsel erg goed kunnen vermalen. Er gaan theorieën rond over het veranderen van onze kaken, waardoor we tegenwoordig niet echt iets meer hebben aan die verstandskiezen en ze vaak te veel in de weg zitten. 

Waarom worden de verstandskiezen zo vaak verwijderd?

De voornaamste reden waarom de verstandskiezen worden verwijderd is omdat er simpelweg geen ruimte voor is. Echter, kan het ook zijn dat er een ander ‘probleem’ is met je verstandkiezen, zoals:

  • Een infectie of gaatjes
  • Abnormaal uitziend weefsel
  • Schade aan nabijgelegen tanden
  • Botverlies rond de wortels

Het verwijderen van de verstandskies uit voorzorg

Ook al heb je genoeg ruimte en is er geen ander probleem te vinden met de kies, kiezen de meeste tandartsen er toch voor om ze er uit voorzorg uit te laten halen. Het kan namelijk voorkomen dat het weefsel wat om de verstandskies groeit, uitgroeit tot een cyste, wat weer kan leiden tot botverlies. Als de verstandskies scheef groeit kan hij nabijgelegen tanden vernietigen door de wortels ‘weg te eten’. Ook tandplak hoopt zich gemakkelijk op bij een tand die er nog maar gedeeltelijk uit is. Toch kies je altijd zelf of je je verstandskiezen wel of niet weg laat halen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat de gezondheidstrends zijn in de dentale wereld. Blijf ons zeker volgen!

Contactgegevens

Via info @ tandartsencombinatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden